HiFi och kablars inverkan på ljudet

Påverkas ljudet i din HiFi-anläggning av kabeln du använder mellan dina apparater och mellan förstärkare och högtalare?

Jag tror det, men det är många som är av uppfattningen att det saknar betydelse. Det roliga i sammanhanget är att det är inte så sällan som samma människor som är skeptiska säger att så länge kabeln bara är av tillräcklig dimension, av rätt material mm, så spelar det ingen roll, att en flätad nätverkskabel är bäst, eller en skärmad koaxial variant kanske. Men… Då är det ju skillnad alltså?

Det finns undersökningar, blinda AB-jämförelser, som visar att skillnaden mellan en svindyr högtalarkabel och en annan (svindyr) inte går att höra. Och det kan jag förstå. Någonstans slutar det liksom skillnaderna att bli hörbara. Men om du säger till mig att det inte går att höra skillnad mellan en tunn supermarketkabel med en riktig HiFi-kabel (som inte nödvändigtvis behöver vara så dyr), då håller jag inte med. Om du säger att det inte går att höra skillnad på supermarket-signalkabel a’la lakritssnören eller en riktig HiFi-kabel, då håller jag inte heller med.

Är det jag som blir lurad av flashiga färger och en fin förpackning? Lyssnar jag med ögonen istället för öronen? Nej inte alls, eftersom jag de senaste bytena har tillverkat kablarna själv. Och många gånger har de inte sett särskilt vackra ut.

Men jag ska erkänna att jag aldrig har gjort en blind AB-jämförelse mellan en, som jag upplever det dålig kabel, och en riktig fin dito. Det kanske är dags? Men har de som tycker att det inte är någon skillnad gjort det? Om jag hör skillnad och inte dem, beror det på att jag har bättre hörsel?

Borde detta vara en så svår fråga?

Jag har hört skillnad på i princip varje byte av signalkabel och högtalarkabel jag gjort. Och då är det inte alltid ett byte till en dyrare kabel. Jag måste vara en märklig människa som kan inbilla mig så mycket. 😉

3 svar till “HiFi och kablars inverkan på ljudet”

  1. Johan Waljefors skriver:

    Det måste ligga i släkten. ;o)

  2. Cristopher Bjöekqvist skriver:

    Ni har nog rätt har själv gjort egna kablar och dom funkar utmärkt!
    Och när det gäller kablar mellan förstärkare och högtalare så är det ju oftast arean som det hänger på, hög ström i smala tunna 0,5mm2 till subbasar brukar ju inte vara det bästa alternativet, om man inte är ute efter lite extra varma högtalarkablar då förstås
    //mvh Chrick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *